Umetnost graviranja spomenika

Rezbarenje i graviranje spomenika je drevna veština. Vekovima, umetnici i zanatlije su naporno radili da transformiše sirove ploče raznih vrsta kamena u lepe spomenicima i s ljubavlju sačuvaju sećanje na živote onih koji su otišli ​​pre nas.

Kroz istoriju se pokazalo da je posao gravera težak. Početnik  je učio godinama kod majstora pre nego što imaju priliku da rade vlastitu gravuru. Tokom ove rigorozne obuke, pripravnici su učili kako da pravilno rukuju svim važnim alatima koji se koriste pri duborezu nadgrobnih spomenika. Učenje za rad sa različitim vrstama kamena nisu bili laki zadaci, zahtevali su  preciznost, mirne ruke, i dosta strpljenja.

Iako je zanat graviranje nadgrobnih spomenika evoluirao tokom vremena, isti principi i praksa kao u prethodnim vekovima i dalje važi. Danas, međutim, mnoge zanatlije će izabrati da koriste kompjutere, lasersko graviranje i graviranje sa dijamantskom iglom. Tehnologija je doprinela da zanat gravure nadgrobnih spomenika dobije revolucionarni karakter. Uz pomoć ove nove tehnologije, omogućena je izrada replike fotografije voljene osobe direktno na samom nadgrobnom spomeniku.

Bez obzira na to da li je nadgrobni spomenik izrađen ručno ili uz pomoć računara, možete prepoznati da je potrebna veliku količina treninga i veštine za stvaranje nadgrobnih spomenika koji će prkositi duhu vremena.

 

Post a Comment